beeld: Gerda Dendooven  - vormgeving: Gert Dooreman

Wilde Wijven

Wilde Wijven is een podcast- en lezingenreeks. Heleen Debruyne en Sofie Vandamme onderzoeken de manier waarop we vroeger en nu over felle vrouwen en wilde wijven dachten en denken. Ze gaan de boer op met hun vragen, ze dweilen de straat af en installeren hen in de sofa met de vraag: hoe dient een vrouw vrouw te zijn? En hoe dwingt de samenleving haar subtiel in de pas?

Over de citroenen van Madame Bovary, eiersnijders uit de jaren 60, gek verklaarde kunstenaressen, maar ook over kolfmachines, yogamatten en bakfietsen…

Wilde Wijven podcasts

Beluister hier de podcasts!

Wilde Wijven #1   Van eiersnijder tot Ottolenghi

Wilde Wijven #2   Sexe and the City

Wilde Wijven #3   The power of the pussy

Wilde Wijven #4   Wilde Wijven Wandelen

Wilde Wijven #5   Is er een dokter in de zaal?

Wilde Wijven #6   Oud is out?

Wilde WIjven #7   Ziek/zijn

Wilde Wijven wandelen

Een podcastwandeling door de Koningin der Badsteden. We gaan op zoek naar de verborgen vrouw in Oostende. Met verhalen over de borsten van Dikke Mathille, de maîtresses van Leopold II, topless zonnen, zenuwzieke vrouwen en kalmerende baden. 

In samenwerking met KAAP en deBuren

Met steun van het Noodfonds voor Cultuur van de Vlaamse overheid.

Wilde Wijven - Op zoek naar 'de vrouwelijke toets'

Een troep makers uit verschillende disciplines, generaties en achtergronden. Een flat, hoog boven de wereld en boven de zee. 

Sofie Vandamme en Heleen Debruyne hebben een gesprek over twee boeken, filmfragmenten, beelden of voorwerpen die voor hun gasten belangrijk zijn. Omdat ze uitdrukking geven aan een bepaald gevoel, aan maatschappelijke normen en verwachtingen waaraan je als kunstenaar moet voldoen of gewoon omdat ze op een bepaald moment veel voor hen betekenden. Dit tafelgesprek ging door op vrijdag 20 augustus in de Europatoren in Oostende van 16u tot 18u30, op de 27e verdieping.

Met Anne-Mie Van Kerckhoven, Aya Sabi, Lize Spit, Dolores Bouckaert, Elisabeth Ida Mulyani, Hélène Devos, Pauline De Hornois en Gerda Dendooven.

Fotoreportage: Annelein Pompe

Met dank aan deBuren, KAAP en het Noodfonds voor Cultuur van de Vlaamse overheid.

Wilde Wijven op Passa Porta: De power of the pussy

Tijdens het Passa Porta Festival 2021 bespraken Heleen Debruyne en Sofie Vandamme met Rachida Lamrabet, Julie Cafmeyer en Mia Kankimäki of het vrouwelijk lichaam in tijden van #metoo nog steeds macht uitoefent. Een fijn initiatief van deBuren en Passa Porta. Bekijk de opname hier