Alex Verhaest

scenario / literatuur

 

Ik ben Alex Verhaest, in 1985 geboren en half opgegroeid in Oostende. Met mijn werk als experimenteel audiovisueel kunstenaar vertel ik altijd een verhaal. Ik gebruik daarvoor expliciet digitale technieken. Ik maak het verhaal interactief en betrek zo het publiek bij het vertelde. 

Het project van Alex Verhaest

Tijdens mijn residentie bij De Letterie werk ik aan het scenario van mijn eerste langspeelfilm: Een voorgeschiedenis van verzuipen. De film gaat over Magdalena, een diep empatische vrouw van drieëndertig die lijdt aan selectief mutisme. Magdalena komt uit Koppenburg, een verzuipend eiland dat zich bevindt voor de kust van de Noordzee. Wanneer kinderen uit Koppenburg verdwijnen, weet Magdalena eigenlijk wie de schuldige is. Maar al snel blijkt dat het niet haar mutisme is dat ervoor zorgt dat de Koppenburgers haar niet willen horen. 

Ik ben experimenteel audiovisueel kunstenaar. Ik ben half opgegroeid in Oostende. Ik kon, vanuit mijn dakraam in mijn slaapkamer, het licht van Lange Nelle zien. Ensor is mijn terre-père. Zonder het werk van Oostendenaar Raoul Servais had ik nooit gemaakt wat ik maak. Arno gromt door mijn ziel. De zee is altijd zweterig en zandkorrelig aanwezig in mijn werk. De cultuur van de badstad ; de eb en vloed van toeristen, van vreemden en habitués, aangespoelden en Oostendenaren, heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Deze elementen zijn cruciaal voor het vertellen van Een voorgeschiedenis van verzuipen. Koppenburg, het eiland waarop mijn film zich afspeelt, is een fictieve versie van het Oostende van de jaren 90. Een goeie reden dus om mijn longen met zeelucht en inspiratie te vullen, en dat liefst op zeer regelmatige basis.


Alex Verhaest zorgt momenteel voor onze twaalfde Letterist en is daarom momenteel niet aanwezig als Letterist.