Belle Epoque schrijven 

 

Deze schrijfvijfdaagse vertrekt vanuit de roman ‘Eline Vere’ van Couperus . De novelle wordt er vanuit een actuele benadering gelezen, zowel vanuit het perspectief van de lezer als van de schrijver.

We verdiepen ons in het verhaal van Eline Vere. Wie was die vrouw? In welk keurslijf zat ze gewrongen? Wat was haar verlangen? Hoe ervaart ze haar kwetsbaarheid? Wat zegt dit verhaal over Eline en over de hedendaagse vrouwen?

We trekken ook de stad in. We verkennen de minder gekende maar schitterende Belle Epoquewijk in Oostende.  We luisteren naar verhalen achter die prachtige gevels. We zien, horen en verzinnen. Met dat alles gaan we zelfstandig aan de slag, met gerichte schrijfopdrachten en drie momenten voor feedback. 

Omdat de begeleiding hoofdzakelijk individueel is, kan deze cursus interessant zijn voor elk genre (fictie, nonfictie, essay, column, poëzie), zowel voor de beginnende als gevorderde schrijver. Deze workshop biedt de mogelijkheid om op een andere manier naar je schrijverschap te kijken en om Oostende op een nieuwe manier te ervaren.

Een impressie:  

Het sonnet ‘Eline’

Hoe kan je niet van Eline Vere houden?

Losgelaten geest zoekend in de wind

Ogen met de open blik van een kind

Wilde ze een leven van liefde bouwen

 

Verdrongen door de moraal van de tijd

Verklaarde men haar toch al snel verloren

Al het onbegrip, ze leek niet te sporen

De beste bedoelingen steeds ten spijt

 

Stoppen sloegen door, wereld stortte in

Haar hoofd ontplofte in regenboogkleuren

Zenuwziekte als enige oordeel

 

Was dit het einde of een nieuw begin?

Wat zou er komen, wat zou er gebeuren?

Het lijden bracht haar de druppel teveel

 

Sven Reynders