Moeders, koeken en boeken

Vanaf november in De Letterie

 

Eén ding hebben we als mens met elkaar gemeen: iedereen heeft een moeder.  Moeders zijn er in alle maten en soorten: biologische en feitelijke moeders, zorgende en zogende moeders, aftakelende en dode moeders. 

Vooral die laatste categorie wordt uitvoerig beschreven, veelal door mannelijke auteurs. Denk aan Tom Lanoye met ‘Sprakeloos’, Erwin Mortier met ‘ Gestameld liedboek’, Arnon Grunberg met ‘Moedervlekken’. Maar ook Tommy Wieringa, Adriaan Van Dis, Maarten ’t Hart, Leo Pleysier schreven allemaal hun moederboek – lees: een lofzang op de moeder.

We lezen een heel ander verhaal wanneer vrouwen over hun moeder schrijven. In plaats van loutere verheerlijking van de moederfiguur, schetsen deze vrouwen een veel gelaagdere relatie.

Gedurende vijf namiddagen bespreken we aan de hand van acht boeken en een film diverse manieren waarop dochters zich tegenover de moederfiguur verhouden. Er worden telkens twee boeken naast elkaar gelegd, omdat ze thematische of artistieke verwantschap tonen. De nadruk ligt op de reflectie over de moeder-dochterrelaties, gezien vanuit het perspectief van de kunsten. Natuurlijk zijn ook mannen zeer welkom. 😉

 

Programma

zaterdag 11 november: Over moeder-dochterverhoudingen

Chantal Akerman ‘Ma mère rit’ / ‘My mother laughs’ & ‘News from home’ (film)  

 

zaterdag  9 december:  Over de vrouw achter de moeder

Sophie Calle ‘Rachel Monique’ & Annie Ernaux ‘Een vrouw’

 

zaterdag 13 januari:  Over moederrouw en kunst

Kate Zambreno ‘Book of Mutter’ & Hanne Hagenaars ‘ Missen als een ronde vorm’

 

zaterdag  3 februari: Over de complexe moeder

Rebecca Solnit ‘The Faraway Nearby’ & Kathy Acker ‘My mother’

 

Zaterdag 9 maart: Over moeder en dochter in taal en patriarchaat

Caro Van Thuyne ‘Bloedzang’  

 

De leesclub gaat door op zaterdag, telkens van 16 tot 18 uur, in De Letterie, Euphrosina Beernaertstraat 57, 8400 Oostende.

Het is de bedoeling om vooraf de boeken gelezen te hebben. Na inschrijving sturen we de beschikbare pdf’s van de boeken die moeilijk verkrijgbaar zijn. Sommige boeken in vertaling beschikbaar in het Nederlands, Frans of Engels. Vanzelfsprekend kan je zelf kiezen in welke taal je het liefst leest. 

Boekhandel 'De Witte Zee' geeft 10% korting op de boeken voor de mensen die aan deze leesgroep deelnemen. 

 

Inschrijven

Inschrijven kan door een mailtje te sturen aan info@deletterie.be met in het onderwerp 'inschrijving 'Moeders, koeken en boeken'. 

Je inschrijving is pas bevestigd als wij het inschrijvingsgeld ontvangen hebben op het rekeningnummer BE30 7340 6684 2911. Vermeld hierbij je naam en de boodschap 'Inschrijving Moeders, koeken en boeken'. 

 

Bijdrage inclusief koffie en koeken:

  • 5 bijeenkomsten: €75
  • 5 bijeenkomsten studenten: €30

Losse ticketverkoop start op 21 oktober, voor zover er nog beschikbare plaatsen zijn. Een los ticket kost 18€

Vragen? Stuur een mailtje naar info@deletterie.be

 

 

annulatiebeleid: 

Jij kan alleen annuleren om medische redenen ( met doktersattest) tot 4 weken voorafgaande aan de cursus, daarna annuleren is niet meer mogelijk.  Indien jij, wilt annuleren (meer dan 3 weken op voorhand), behouden wij ons het recht om hiervoor annulatiekosten, zijnde 25% van het aankoopbedrag aan te rekenen. Bij annulatie binnen de 3 weken of bij een no show, kan jij geen aanspraak maken op enige terugbetaling.