Sara van der Zande

kortverhaal / poëzie / (improvisatie)theater / beeldend werk / audiovisueel werk

Ik studeerde Beeldende Kunst aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Ik heb een voorliefde voor schrijven en taal, en werk dat uit tot verschillende artistieke creaties, gaande van theater tot tekenen, video en geluid, tot interactieve installaties. Ik hou ervan om mezelf niet te serieus te nemen. Met humor trotseer ik de obstakels van het leven en mijn eigen twijfels en tekortkomingen. De afgelopen dertien jaar ben ik actief als community artist, improvisatie-actrice en sociaal werker in Brussel. Mijn achtergrond in de socio-artistieke sector is een inspiratiebron, co-creatie en participatie zijn dan ook vaste waarden in mijn werk. Als inmiddels trotse Brusseleir, met een Nederlandse moeder en een Engelse vader, ben ik gefascineerd door hoe herinneringen een rol spelen in het construeren van identiteit.

Het project van Sara van der Zande

STRANGE: Een artistiek archief geïnspireerd door verhalen uit Oostende

 

Met het project STRANGE wil ik een artistiek archief creëren, geïnspireerd door herinneringen uit Oostende.

De afzetting van verhalen in Oostende van inwoners, passanten en bezoekers maken de stad. Het vormt geleidelijk aan een steeds dikker wordende dijk, die Oostende waarborgt als een dynamische plaats met vele facetten.

Om waardevolle parels van verhalen op te duiken begin ik steeds met een Talk Walk. Zo noem ik de een-op-eenwandelingen met een brede waaier aan mensen die een connectie hebben met Oostende. We wandelen vanaf De Letterie richting een plek die voor hen betekenis heeft, gelinkt is aan een speciale herinnering.
De Talk Walk-partners zijn bijvoorbeeld jonge Oostendenaars, muzikanten, aannemers, nieuwkomers, collega-Letteristen, Franse dagjesmensen, kunstenaars, vissers, schoenverkopers en dokwerkers.

Tijdens de wandeling praten we over Oostende, het leven en over wat we op ons pad tegenkomen. Eens aangekomen op onze speciale bestemming vertelt mijn Talk Walk-partner het bijbehorende verhaal. De gesprekken en de route worden geregistreerd, zo kan iedereen naderhand dezelfde wandeling maken, terwijl ze luisteren naar het gesprek.

Mijn Talk Walk-partner, het gesprek, en de herinnering aan de plek vormen de inspiratie voor telkens een nieuw artistiek werk.
De basis van elk werk is tekst en taal, maar kunnen uitmonden in allerlei mogelijke disciplines en uitingen. Misschien wordt het een gedicht, een kortverhaal of monoloog, een tekening, videowerk, soundscape of geïmproviseerde theaterscene.

Uiteindelijk vormt dit alles samen het multidisciplinaire artistieke archief STRANGE, gemaakt aan de hand van deze recente subjectieve geschiedenis van Oostende.
De vorm van het archief wordt bepaald door de werken en verhalen die er hun thuis vinden. Mogelijke vormen zijn een performance, een website, een happening, een publicatie of een combinatie hiervan. In het voorjaar zullen we vinden wat er op ‘t STRANGE is aangespoeld.


De Talk Walks van Sara

Talk Walk #1 - 28.11.2023


Benny - medewerker Openbaar Domein Oostende


"Ik was altijd al goed in teksten onthouden"

Talk Walk #2 - 09.12.2023


Twiggy - Jeugdauteur en Letterist


"In Oostende mogen ze me een klein beetje hebben"

Talk Walk #3 - 12.12.2023


Britt - Letterist, actrice, cidermaker, maar bovenal liefhebber van microbiologie


"Een korstmos laat zich niet zo makkelijk vangen"

Talk Walk #4 - 04.02.2024


Jaber - eigenaar dagwinkel aan de Karel Janssenslaan


"Mijn familie zei, waarom neem jij alles op je schouders? Je kunt de wereld niet redden"


Benny haalt op dinsdag de compost op in Oostende. Tijdens een van Sara's Talk Walk heeft ze Benny op zijn route vergezeld.


Onderweg zijn de gesprekken opgenomen en heeft Sara foto's gemaakt van de fotogenieke compost die buurtbewoners op de verschillende stops doneren.
Geïnspireerd op Benny, de compost en de verhalen van de mensen, schreef Sara een monoloog vanuit het perspectief van de compost als ode aan Benny en zijn werk.
Ze nodigde Benny vervolgens uit om de monoloog zelf in het Oostends dialect in te spreken.