Sara van der Zande

kortverhaal / poëzie / (improvisatie)theater / beeldend werk / audiovisueel werk
Ik studeerde Beeldende Kunst aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Ik heb een voorliefde voor schrijven en taal, en werk dat uit tot verschillende artistieke creaties, gaande van theater tot tekenen, video en geluid, tot interactieve installaties. Ik hou ervan om mezelf niet te serieus te nemen. Met humor trotseer ik de obstakels van het leven en mijn eigen twijfels en tekortkomingen. De afgelopen dertien jaar ben ik actief als community artist, improvisatie-actrice en sociaal werker in Brussel. Mijn achtergrond in de socio-artistieke sector is een inspiratiebron, co-creatie en participatie zijn dan ook vaste waarden in mijn werk. Als inmiddels trotse Brusseleir, met een Nederlandse moeder en een Engelse vader, ben ik gefascineerd door hoe herinneringen een rol spelen in het construeren van identiteit.

Het project van Sara van der Zande
STRANGE: Een artistiek archief geïnspireerd door verhalen uit Oostende
Met het project STRANGE wil ik een artistiek archief creëren, geïnspireerd door herinneringen uit Oostende.
De afzetting van verhalen in Oostende van inwoners, passanten en bezoekers maken de stad. Het vormt geleidelijk aan een steeds dikker wordende dijk, die Oostende waarborgt als een dynamische plaats met vele facetten.
Om waardevolle parels van verhalen op te duiken begin ik steeds met een Talk Walk. Zo noem ik de een-op-eenwandelingen met een brede waaier aan mensen die een connectie hebben met Oostende. We wandelen vanaf De Letterie richting een plek die voor hen betekenis heeft, gelinkt is aan een speciale herinnering.
De Talk Walk-partners zijn bijvoorbeeld jonge Oostendenaars, muzikanten, aannemers, nieuwkomers, collega-Letteristen, Franse dagjesmensen, kunstenaars, vissers, schoenverkopers en dokwerkers.
Tijdens de wandeling praten we over Oostende, het leven en over wat we op ons pad tegenkomen. Eens aangekomen op onze speciale bestemming vertelt mijn Talk Walk-partner het bijbehorende verhaal. De gesprekken en de route worden geregistreerd, zo kan iedereen naderhand dezelfde wandeling maken, terwijl ze luisteren naar het gesprek.
Mijn Talk Walk-partner, het gesprek, en de herinnering aan de plek vormen de inspiratie voor telkens een nieuw artistiek werk.
De basis van elk werk is tekst en taal, maar kunnen uitmonden in allerlei mogelijke disciplines en uitingen. Misschien wordt het een gedicht, een kortverhaal of monoloog, een tekening, videowerk, soundscape of geïmproviseerde theaterscene.
Uiteindelijk vormt dit alles samen het multidisciplinaire artistieke archief STRANGE, gemaakt aan de hand van deze recente subjectieve geschiedenis van Oostende.
De vorm van het archief wordt bepaald door de werken en verhalen die er hun thuis vinden. Mogelijke vormen zijn een performance, een website, een happening, een publicatie of een combinatie hiervan.
In het voorjaar zullen we vinden wat er op ‘t STRANGE is aangespoeld.