Sofie Verraest

literatuur / performance / podium / poëzie / experimenten met video en film

 

Ik ben Sofie Verraest. Ik schrijf en sta op het podium in het Nederlands, Engels en West-Vlaams. Mijn poëzie, proza en non-fictie kan je lezen in Europese, Amerikaanse en Australische tijdschriften. Momenteel werk ik aan mijn romandebuut (over taal- en klasse-onzekerheid, thuisloosheid en het geweld van grenzen) en een performance. Ik woon in Brussel en leer van mijn UGent- en KASK-studenten in Gent.

 

Het project van Sofie Verraest

Sofie Verraest werkt aan hun debuutroman en een performance, beide over opgroeien en de schaamte over klasse en taal.

Groeten uit de grenszone is de werktitel van een roman die voor Sofie anders aanvoelt dan wat die tot nu toe schreef. Het is een verhaal dat eruit moet, ook voor henzelf. Groeten uit de grenszone vertelt het verhaal van iemand die opgroeit op de taalgrens in het West-Vlaanderen van de jaren negentig. Een roman over klasse-onzekerheid en taalonzekerheid, en wat die twee met elkaar te maken hebben. Over schaamte, het geweld van grenzen en thuisloosheid. Over de zoektocht naar een eigen taal en stem, opgroeien en – daarom wordt het een roman in fragmenten – de illusie van 'opgroeien'. 

Sofie was, samen met Puk Bennie Delvaux, winnaar van de VLOED-schrijfwedstrijd 2023. In het kader daarvan werden de eerste 22 hoofdstukjes van Groeten uit de grenszone gepubliceerd in het VLOED-zine.