Heleen Debruyne

Literatuur

Ik studeerde geschiedenis en journalistiek. Ik presenteer het programma De jaren op Klara en ben columniste bij Humo. Met Anaïs Van Ertvelde maak ik Vuile Lakens, een podcast over seks en lichaam die in 2017 leidde tot een gelijknamig boek waarin 'seksuele vrijheid' als een illusie wordt ontmaskerd. In 2016 verscheen mijn romandebuut De plantrekkers en in 2021 volgde De huisvriend, een persoonlijke vertelling over familiegeheimen en hun nawerking.

Het project van Heleen Debruyne

De centimeters

Huiselijk geweld is overal - als je maar goed wil kijken. Het hoofdpersonage in 'De centimeters' is een jonge moeder, nog niet lang verhuisd met Oostende, waar ze met haar lief een oud huis opknapt. Ze zijn wat we de voorhoede van gentrificatie noemen: mensen met veel cultureel maar beperkt economisch kapitaal, die in een 'moeilijke' wijk gaan wonen. In hun kielzog komen vaak de kunstenaarsateliers, de koffiebars en uiteindelijk de projectontwikkelaars. In hun nieuwe straat valt er niet naast te kijken: huiselijk geweld is overal, iedereen weet het, niemand reageert. Het sterkt haar in haar feministische overtuigingen: hier moet iets aan gebeuren. Al is contact maken met vrouwen in haar straat nog niet zo makkelijk. Ondertussen is haar eigen relatie er ook niet te best aan toe. Is zij een slachtoffer, net als de vrouwen om haar heen? Of gebruikt zij dat slachtofferdenken net handig in haar voordeel? 

De centimeters moet een literaire thriller worden over klasse, feminisme, slachtofferschap, maar vooral over de klem die een relatie kan zijn. Voor de setting heb ik me laten inspireren door een plek in Oostende waar ik een paar jaar woonde, en waar ik al deze complexe thema's beleefd heb.