najaarsprogramma in vogelvlucht

VLOEDPRESENTATIE - 11 november om 11 uur in KAAP

Seppe Decubber en Lise Delabie zijn de laureaten van de allereerste editie van VLOED,

de schrijfwedstrijd voor nieuwe makers. Twee getalenteerde, zoekende jonge mensen, die via de taal door gedachten en verhalen dwalen. In september resideren ze samen in Oostende om hun project verder uit te werken, elkaar wederzijds te beïnvloeden of in discussie te gaan. Eroderen de woorden, vervalt de eigen stem, of klinkt die, op het ritme van de getijden, alleen maar krachtiger? Bij KAAP presenteren ze hun werk aan het publiek, op het podium en in een prikkelende publicatie

VLOED is KAAP, deAuteurs, het balanceer en De Letterie en wordt gesteund door Het Betere Boek, boekhandels De witte zee, Paard van Troje en Passa Porta.

 

BELLE EPOQUE SCHRIJVEN MET HELEEN DE BRUYNE - 28 oktober tot 1 november en 11 december

Deze schrijfvijfdaagse vertrekt vanuit de roman ‘Eline Vere’ van Couperus . De novelle wordt er vanuit een actuele benadering gelezen, zowel vanuit het perspectief van de lezer als van de schrijver: wat zegt dit verhaal over Eline en over de hedendaagse vrouwen? We verkennen de minder gekende maar schitterende Belle Epoquewijk in Oostende. We luisteren naar verhalen achter die prachtige gevels. We zien, horen en verzinnen ons eigen verhaal. Deze workshop biedt de mogelijkheid om op een andere manier naar je schrijverschap te kijken en om Oostende op een nieuwe manier te ervaren.

meer

SchrijfBOOTcamp, intensief schrijven op maat van je eigen project  - 7  tot 13 november en 11 december

Loop je al lang rond met een publicatie-idee? Zoek je professionele individuele begeleiding en gerichte feedback op de structuur, de taal en de publicatiemogelijkheden van je manuscript? Tijdens deze schrijfdagen word je ondergedompeld in literaire inspiratie, krijg je groeps- en individuele feedback én input van professionals met jaren ervaring in het boekenvak.  Dat alles in een warm cultureel kader aan zee, met ruimte voor schrijf- en overlegtijd. 

meer

reflectie

 

DENKDAG OVER ZIEK/ZIJN ' KWETSBAARHEID, VAN VIRGINIA WOOLF TOT WIM OPBROUCK'  - 27 november  van 9.30u-16u

Deze dag vertrekt vanuit het bekende essay van Virginia Woolf. Zij buigt zich over vragen waarmee wij aan de slag gaan: Wat is ziekte? Heeft ziekte zin of betekenis? Hoe kan je over ziekte denken, anders dan in louter medische termen en betekenissen?   Deze denkdag plaatst ziekte en ziek zijn in een ander perspectief, een aanrader voor iedereen die zich graag verdiept in de ‘dingen des levens’, in een beperkt gezelschap en in een gezellig kader.

meer

 

DENKDAG OVER ROUW EN VERLIES  'KINTSUGI MET WOORDEN' - 2 november 14u-20u

Kintsugi is een Japanse kunstvorm voor herstellingen van porselein of keramiek. Doorgaans proberen we scherven zo onzichtbaar mogelijk te lijmen. Bij kintsugi gebeurt net het omgekeerde: de scherven worden met een goud- of zilverkleurige pasta erg zichtbaar weer aan elkaar gelijmd en vormen een eenvoudige maar opvallende decoratie. 

Op die manier worden de breuk en reparatie een onderdeel van de geschiedenis van een object, de breuk wordt niet langer verhuld, maar maakt de essentie uit van de schoonheid. 

De Letterie organiseert een dag waarbij filosofie, literatuur en poëzie worden benaderd als kintsugi,  als een manier waarbij vanuit de schoonheid van de woorden wordt gezocht naar een beter begrijpen van de breuken, het verlies en de rouw die ze beschrijven.

meer

 

DENKDAG OVER DWALEN ' DWAAL LICHT!'- 17 december 10 30u-18 30u

Tijdens de filosofische workshop maken we kennis met ‘dwalende’ denkers. Dwalen is niet recht op je doel afgaan en ogenschijnlijk nutteloos. Dwalen is in beweging komen, niet geijkte paden volgen en daardoor andere invalshoeken ontdekken en nieuwe gedachten ontwikkelen. Niet te verwonderen dus dat heel wat filosofen wandelaars waren. Rousseau schreef zijn “Overpeinzingen van een eenzame wandelaar”, Nietzsche maakte lange wandelingen om zijn hevige hoofdpijnen te verlichten, fulmineerde tegen het “zitvlees” en prees de berglucht, terwijl hij gedachten noteerde in zijn notitieboekje. Over Kant is er de anekdote dat hij dagelijks steevast zijn vaste wandeling maakte. We lezen filosofische stukken tekst, gaan na hoe deze denkers dachten, bevragen lichamelijkheid en de waarde van wandelen en dwalen.

Aan het eind van de dag trekken we de stad in voor een literaire wandeling.

meer

DE DENKDAGEN WORDEN GEORGANISEERD IN SAMENWERKING MET KAAP