programma 2022 in vogelvlucht

IMPROVISATIESCHRIJVEN MET LIES - 7 mei van 10u-12u

Aan de hand van technieken uit het improvisatietheater leer je jezelf als schrijver uitdagen. Onverwachte wendingen, hilarische plottwists en de absurdste verhalen borrelen op - én het wordt natuurlijk ook gewoon een ontspannende workshop.

 

START JE SCRIPTIE! EEN SCHRIJFWEEK AAN ZEE - 21 tot 28 oktober

Ben je net begonnen aan je thesis? Of moet je je onderzoeksopzet eindelijk eens gaan uitschrijven? Heb je al een paar hoofdstukken en heb je nood aan extra feedback? Tijdens deze scriptieschrijfweek aan zee kan je  in beperkte groep in alle rust schrijven, workshops volgen rond onderzoeksvragen formuleren, structuur, verwijzingen en bibliografie. Bovendien kan je tijdens die week ook twee keer individuele feedback krijgen op je voorstel of op je tekst door mensen met een jarenlange expertise. Vanzelfsprekend behoort uitwaaien ook tot de mogelijkheden!

 

BELLE EPOQUE SCHRIJVEN MET HELEEN DE BRUYNE - 28 oktober tot 1 november en 11 december

Deze schrijfvijfdaagse vertrekt vanuit de roman ‘Eline Vere’ van Couperus . De novelle wordt er vanuit een actuele benadering gelezen, zowel vanuit het perspectief van de lezer als van de schrijver: wat zegt dit verhaal over Eline en over de hedendaagse vrouwen? We verkennen de minder gekende maar schitterende Belle Epoquewijk in Oostende. We luisteren naar verhalen achter die prachtige gevels. We zien, horen en verzinnen ons eigen verhaal. Deze workshop biedt de mogelijkheid om op een andere manier naar je schrijverschap te kijken en om Oostende op een nieuwe manier te ervaren.

 

SchrijfBOOTcamp, intensief schrijven op maat van je eigen project  - 7  tot 13 november en 11 december

Loop je al lang rond met een publicatie-idee? Zoek je professionele individuele begeleiding en gerichte feedback op de structuur, de taal en de publicatiemogelijkheden van je manuscript? Tijdens deze schrijfdagen word je ondergedompeld in literaire inspiratie, krijg je groeps- en individuele feedback én input van professionals met jaren ervaring in het boekenvak.  Dat alles in een warm cultureel kader aan zee, met ruimte voor schrijf- en overlegtijd. 

reflectie 

DENKDAG OVER ZIEKTE ''ON BEING ILL'  

7 oktober van 9.30u-18u

On being ill’ vertrekt vanuit het bekende essay van Virginia Woolf. Zij buigt zich over vragen waarmee wij aan de slag gaan: Wat is ziekte? Heeft ziekte zin of betekenis? Hoe kan je over ziekte denken, anders dan in louter medische termen en betekenissen? We duiken in het oeuvre van enkele bekende filosofen en plukken uit klassiekers binnen het genre van ‘literatuur en geneeskunde’.  Deze denkdag plaatst ziekte en ziek zijn in een ander perspectief, een aanrader voor iedereen die zich graag verdiept in de ‘dingen des levens’, in een beperkt gezelschap en in een gezellig kader.

 

DENKDAG OVER ROUW EN VERLIES  'KINTSUGI MET WOORDEN'

2 november 9.30u-18u

Kintsugi is een Japanse kunstvorm voor herstellingen van porselein of keramiek. Doorgaans proberen we scherven zo onzichtbaar mogelijk te lijmen. Bij kintsugi gebeurt net het omgekeerde: de scherven worden met een goud- of zilverkleurige pasta erg zichtbaar weer aan elkaar gelijmd en vormen een eenvoudige maar opvallende decoratie. 

Op die manier worden de breuk en reparatie een onderdeel van de geschiedenis van een object, de breuk wordt niet langer verhuld, maar maakt de essentie uit van de schoonheid. 

De Letterie organiseert een dag waarbij filosofie, literatuur en poëzie worden benaderd als kintsugi,  als een manier waarbij vanuit de schoonheid van de woorden wordt gezocht naar een beter begrijpen van de breuken, het verlies en de rouw die ze beschrijven.

Deze dag deelt verhalen, gedachten over verlies en ook de geneugten van het leven.

 

DENKDAG OVER DWALEN

9 december 10u-18u

Tijdens de filosofische workshop maken we kennis met ‘dwalende’ denkers. Dwalen is niet recht op je doel afgaan en ogenschijnlijk nutteloos. Dwalen is in beweging komen, niet geijkte paden volgen en daardoor andere invalshoeken ontdekken en nieuwe gedachten ontwikkelen. Niet te verwonderen dus dat heel wat filosofen wandelaars waren. Rousseau schreef zijn “Overpeinzingen van een eenzame wandelaar”, Nietzsche maakte lange wandelingen om zijn hevige hoofdpijnen te verlichten, fulmineerde tegen het “zitvlees” en prees de berglucht, terwijl hij gedachten noteerde in zijn notitieboekje. Over Kant is er de anekdote dat hij dagelijks steevast zijn vaste wandeling maakte. We lezen filosofische stukken tekst, gaan na hoe deze denkers dachten, bevragen lichamelijkheid en de waarde van wandelen en dwalen.

Aan het eind van de dag trekken we de havenbuurt in voor een literaire wandeling.