Lieve Desmet

@Lieve Snellings
Lieve Desmet is geboren 15/11/1959 te Menen en woont in Leuven. Ze debuteerde als dichter in 1993. Gedichten verschenen in heel wat literaire tijdschriften. In oktober 2024 verscheen haar vierde bundel ‘In de wind staan’. De bundel krijgt heel goede recensies (zie verder)
Ze werkt mee aan ‘De eenzame uitvaart’ in Leuven en ze neemt als dichter vaak deel aan Soul Répair Cafés waar mensen bij kunstenaars terecht kunnen met hun verhaal van rouw en verlies.
Ze geeft regelmatig lezingen over eigen werk. Ze begeleidt groepen ‘samen poëzie lezen’. Ze is verder ook actief als beheerraadslid van ‘Het Huis van de Dichter’ in Watou.
Lieve heeft een grote liefde voor Oostende. Er is een familieband via wijlen haar schoonmoeder die een geboren’ Oostensche was’.
‘Op het einde van haar leven hoorde ik haar graag vertellen over de paardenkoersen, over Ensor die ze nog zag paraderen op de dijk, over de bezetting van Oostende, de afgezette dijk, de vlucht van familieleden naar Engeland enz. Als ‘veelverblijver’ in de stad is ze van het diverse, gelaagde Oostende gaan houden, zijn geschiedenis, zijn kunstenaars de taal ….Ze is al jaren een trouwe bezoeker van ‘Theater aan zee’ (ze miste geen editie). Vorig jaar (2024) las ze er voor met een groep dichters van beide kanten van de taalgrens, die zich lieten inspireren door het werk van graficus, Oostendenaar Roland De Winter ( https://www.rodewinter.be/rodewinter.be). Onder de titel KOORTDANSERS – FUNAMBULES werd deze bloemlezing poëzie uitgegeven. De cover van haar laatste bundel ‘In de wind staan’ is een gewassen inkttekening van de graficus. Ze is ook trouwe bezoeker van ‘De Grote Post, Kaap, Muzee …en ze waardeert plekken als ’t Leeshuus, ‘t Kroegsje…..Aan het Pauluspleintje heeft ze beklijvende herinneringen. Verder heeft ze ook oog voor de verloedering (van de gaanderijen), voor wie er noodgedwongen moet overnachten, voor de oversteek van vluchtelingen, voor de armoede in de stad. Er schuilt nog steeds een sociaal werker in haar. Ze was 25 jaar actief in de hulpverlening en gaf evenveel jaar les aan sociaal werkers.
Vorig jaar nam Lieve deel aan het initiatief Superlifico van De Letterie.
Als Letterist in Oostende wil Lieve:
- met plezier voorlezen uit eigen werk op verschillende locaties en evenementen. In haar gedichtenbundels staan heel wat gedichten, portretten waarin ‘de zee’ een rol speelt, metafoor is enz.
- eventueel samen met een muzikant poëzie brengen specifiek voor senioren. Het programma bevat enkele klassiekers (door sommigen in het publiek wellicht nog voorgedragen op de trede in de klas), enkele verrassende actuele gedichten (soms hertaald in het West-Vlaams), poëtische liedjesteksten die zich lenen om te worden voorgelezen en eigen poëzie. De voorstelling die 60 min tot 90 min. duurt is dus specifiek afgestemd op seniorengroepen, mensen verblijvend in serviceflats en in WZC. De voorstelling kan ingepast worden in het animatieprogramma van een WZC. De voorstelling kan worden aangevraagd als auteurslezing: https://www.auteurslezingen.be/lieve-desmet
- workshops ‘Samen poëzie lezen’ Thema’s: de zee, afscheid en rouw, poëzie en engagement, lijflijkheid, thema van de poëzieweek…
- samen met Tania Verhelst (mede Letterist) een perfomance brengen waarin eigen en andere gedichten op verschillende manieren worden gebracht onder de titel: Over de zee en de liefde in drie talen (van klein en groot voor groot en klein). Zuid-Afrikaans, Nederlands, West-Vlaams
- helpen, meewerken aan het op touw zetten van een Soul Répair Café (https://www.reveil.org/producties/soulrepaircafe)
- Na het uitschrijven van eerste hoofdstukken, voor een komende roman en of filmscenario, (coming of age/coming out verhaal) scènes die zich afspelen in Oostende op Paulusplein tijdens de Paulusfeesten begin jaren ’80, en twee scènes die zich ook in die periode afspelen op het strand, deze hoofdstukken voorlezen
Chambres d'O
Lieve las een paar gedichten voor uit haar nieuwe bundel In de wind staan.


@Uitgeverij P
Afbeelding: @Rond De Winter
Bekijk de interviews met Lieve:
https://www.roer.me/post/tastbare-wind
verwacht: www.meander.nl op 9/4/2025
website: https://www.lievedesmet.be/
Recensies, laatste bundel: in de wind staan
Het hart en de riem
Ingeklemd tussen gedichten 'Haven' en 'Eerste zee' ligt de poëzie van Lieve Desmet (1959) voorwaardelijk voor anker. In In de wind staan onderzoekt ze waar een mens staat die zich herinnert, afscheid neemt en na verlies weer verder moet. ..Desmet ontleent haar poëzie aan concrete gebeurtenissen en omstandigheden, laat zich inspireren door beeldende kunst en de anonieme levens van hen die eenzaam stierven. De persoonlijke betrokkenheid die spreekt uit 'ik' en 'wij' leidt echter niet tot ik-gerichte poëzie, maar levert maatschappijbewuste gedichten op.... Desmet kiest haar woorden en beelden zeer secuur. Nergens wordt het larmoyant...haar lyrische ikken verkeren in een luwte waarin zij voorwaardelijk rouwen, waarna ze hun reis vervolgen. Desmet schreef een bundel waarin leed door middel van taal lichter wordt gemaakt, zonder concessies te doen aan de dichterlijke 'opdracht' die zij zichzelf stelde: uitdrukking geven aan maatschappelijke spanningen die vaak onder de radar blijven.
De Poëziekrant
2025 - nr 1
Liliane Waanders
‘Zolang deze zingzang ons inspinst’
Sommige dichtbundels zijn krachtig door de samenhang tussen de gedichten. Bij de vierde bundel van Lieve Desmet, In de wind staan, is eerder het tegenovergestelde het geval: ieder gedicht schept zo’n krachtige eigen wereld, dat het volstrekt op zichzelf kan staan. Dat de gedichten in één bundel beland zijn, zal dan vooral te maken hebben met het feit dat ze uit één hand komen, namelijk uit die van een veelzijdig dichter.
Dietske Geerlings
https://www.tzum.info/2025/03/recensie-lieve-desmet-in-de-wind-staan/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3o_3OgRM8wbe8FZebPbQIKWh-uytQGqo2oAsiOwYNX-MVhU7E_FIxCOMI_aem_8C4PzLaeeezQvD-I8xzc5A