Denkdagen

De Letterie organiseert elk jaar enkele denkdagen waarbij in kleine groep een hele dag wordt gereflecteerd over 'de dingen des levens', telkens vertrekkende vanuit de literatuur, de poëzie of de filosofie.  

In een kleine groep van maximaal 15 personen worden kennis, verhalen en ervaringen gedeeld in lezingen, filosofieworkshops, reflectiemomenten of SamenLezen. Voorkennis is niet vereist om te kunnen deelnemen. 

De denkdagen kunnen worden geboekt voor organisaties of voor bijeenkomsten. Er worden ook denkdagen op maat gemaakt. Stuur een mailtje voor meer info. 

 

 

Voorbije denkdagen

Denkdag over verlies en rouw
Kintsugi met woorden

 

De Letterie  organiseert een dag waarbij filosofie, literatuur en poëzie worden benaderd als kintsugi, een Japanse kunstvorm waarbij porseleinscherven met een goud- of zilverkleurige pasta erg zichtbaar weer aan elkaar worden gelijmd. Op die manier worden de breuk en herstelling een onderdeel van de geschiedenis van een object. De breuk wordt niet verhuld, maar maakt de essentie uit van de schoonheid. 

Op deze denkdag zoeken we vanuit de schoonheid van woorden naar een beter begrip van de barsten, de breuken, het verlies en de rouw die ze beschrijven. Deze dag deelt in een beperkte groep verhalen, herinneringen, gedachten en ervaringen om ze vanuit de breuklijnen van een nieuwe betekenis te voorzien.

 

Denkdag over ziek/zijn
Kwetsbaarheid, van Virginia Woolf tot Wim Opbrouck

 

De Letterie  gaat een dag lang aan de slag met fysieke en mentale kwetsbaarheid. We vertrekken daarbij van het beroemde essay 'Over ziek zijn' van Virginia Woolf. Zij buigt zich over vragen waar we samen bij stilstaan: 'Wat is ziekte? Heeft ziekte zin of betekenis? Hoe kan je over ziekte denken, anders dan in louter medische termen en betekenissen?'

We verdiepen ons in het begrip kwetsbaarheid aan de hand van de podcast van de Wilde Wijven en in het werk van Wim Opbrouck, die fragiliteit op een bijzonder tastbare wijze neerzet.

Deze denkdag plaatst ziekte en ziek zijn in een ander perspectief, een aanrader voor iedereen die zich graag verdiept in de ‘dingen des levens’, in een beperkt gezelschap en met heerlijk zeezicht.

 

Programma:

9.30 - 10.30: Introductie aan de hand van ‘Over ziek zijn’ van Virginia Woolf

11.00 - 13.00: Auteursgesprek Wilde Wijven en Wim Opbrouck over kwetsbaarheid

14.30 - 16.00: Workshop: beelden en verbeelding van ziekte - Sofie Vandamme

 

Denkdag over dwalen, dolen, tsjollen en ploeteren…
Dwaal licht!

 

We verkennen het fenomeen dwalen tijdens een filosofische workshop over dwalende denkers, via een kennismaking met improvisatieschrijven en tijdens een literaire wandeling over de novelle 'Het Dwaallicht' van Willem Elsschot.

Tijdens de filosofische workshop maken we kennis met ‘dwalende’ denkers. Dwalen is niet recht op je doel afgaan en ogenschijnlijk nutteloos. Dwalen is in beweging komen, niet geijkte paden volgen en daardoor andere invalshoeken ontdekken en nieuwe gedachten ontwikkelen. Niet te verwonderen dus dat heel wat filosofen wandelaars waren. Rousseau schreef zijn “Overpeinzingen van een eenzame wandelaar”, Nietzsche maakte lange wandelingen om zijn hevige hoofdpijnen te verlichten, fulmineerde tegen het “zitvlees” en prees de berglucht, terwijl hij gedachten noteerde in zijn notitieboekje. Over Kant is er de anekdote dat hij dagelijks steevast zijn vaste wandeling maakte. We lezen filosofische stukken tekst, gaan na hoe deze denkers dachten, bevragen lichamelijkheid en de waarde van wandelen en dwalen.

We dwalen niet alleen door de teksten van anderen. We gaan ook zelf aan de slag met het thema dwalen in een workshop over literatuur en dwalen.

We sluiten de dag af met de première van een hoorspel van De Letterie: Dwaal licht!

‘Dwaal licht!’ vertrekt vanuit de novelle ‘Het dwaallicht’ van Willem Elsschot.  Op een druilige novemberavond zwerft het hoofdpersonage Laarmans door de stad, tevergeefs op zoek naar ene mysterieuze Maria Van Dam. We leren Laarmans in deze klassieker kennen als een eenzame, ietwat stugge man die op zijn dooltocht allerlei groteske figuren ontmoet die hem doen nadenken over existentiële kwesties.

Het project ‘Dwaal licht!’ herbekijkt dit verhaal vanuit een hedendaagse, vrouwelijke blik. Wie is de vrouw van Laarmans die volgzaam thuis op hem zit te wachten, zoals elke avond? Hoelang houdt ze het nog vol bij die zwijgzame, gesloten ziel die er bovendien fantasieën over een andere vrouw op nahoudt? Wie zijn de uitgezakte krantenverkoopsters die hem telkens weer met de verkeerde naam  aanspreken? Wat gaat er om in het hoofd van de vrouw die uitzichtloos lege vogelkooien verkoopt?

‘Dwaal licht!’ is een luisterwandeling die je voert door een parcours in de Oostendse binnenstad. Je luistert naar een voorgelezen kortverhaal, je hoort de stem en geluidskunst in een koptelefoon of je bekijkt een scène die zich afspeelt achter een raam. Tijdens de voorstelling ‘Dwaal licht!’ dwaal je lichtjes door de duistere straten van de stad, sta je stil op fascinerende plekken uit de novelle en luister je naar de zoekende stemmen in het hoofd van intrigerende vrouwen.

We gaan, kortom, actief dwalen op deze dag, aan de hand van literatuur, schriftuur en filosofie!