De Letteristen

 

Werk en speel jij met woorden? Ben je een maker met een eigen project en zoek je een collectief waar je kennis en expertise uitwisselt en je talent verder ontwikkelt? Hou je van Oostende en wil je er regelmatig werken, schrijven en verblijven tussen november 2023 en juli 2024? Zoek je een context waarin je je werk kan presenteren? 

 

Word Letterist in Oostende! 

 

De Letterie presenteert in samenwerking met deAuteurs, Literatuur Vlaanderen en de stad Oostende het project de Letteristen. 

De Letteristen is een schrijverscollectief van tien woordkunstenaars dat acht maanden lang neerstrijkt in het herenhuis van De Letterie, om er aan een eigen woordproject te werken, iets te maken of te creëren. Dat kan een roman zijn, maar net zo goed een filmscenario, non-fictiewerk, een theatertekst, een graphic novel, een game of een multidisciplinair werk. 

 

De Letterie gaat actief op zoek naar een combinatie van gevestigde waarden en nieuwe talenten en wil zo een spontane uitwisseling doen ontstaan en de inspiratie stimuleren. Maandelijks is er een feedbackmoment met alle Letteristen. Deelnemende makers kunnen bovendien gebruikmaken van verschillende talentontwikkelingsprojecten, zoals begeleiding door experten of deelname aan workshops en masterclasses. 

 

De Letteristen zijn ook de woordambassadeurs van de stad Oostende, via bijdrages in het stadsmagazine of door interactie en uitwisseling met het culturele leven in de stad. Er kan een vraag komen om bij te dragen aan literaire of andere programma’s in de cultuurhuizen, maar er is ook budget en begeleiding voor het opzetten van kleinschalige acties in de stad, op zoek naar de kleine verhalen van Oostende. De Letteristen wisselen ook ervaring uit met andere collectieven en nemen, waar mogelijk, deel aan culturele evenementen in Vlaanderen. 

 

We zoeken

 

Kunstenaars en onderzoekers 

 • die het woord als instrument of als discipline hebben 
 • die een plek zoeken om in alle stilte aan hun project te werken
 • die een sfeer van inspiratie en creativiteit opzoeken
 • die graag hun werk met anderen delen

 

Ervaren en minder ervaren makers 

 • die graag hun makerschap verbinden met het collectief De Letteristen 
 • die openstaan voor uitwisseling, feedback en verdere talentontwikkeling 
 • die zich engageren om op regelmatige basis samen te werken 

 

Enthousiaste zoekers 

 • die openstaan voor feedback en groei 
 • die respect en nieuwsgierigheid tonen voor elkaar
 • die graag een collectief willen vormen

 

We bieden aan 

 

 • Een mooie werkplek in een herenhuis vlak bij zee, waar je mits reservatie kunt overnachten, met een fijne eet- en woonkamer die uitnodigen tot samenzitten en uitwisselen. 
 • Een collectief met maandelijkse intervisie en gezelligheid, voorzien van een natje en een droogje. We plannen ook workshops, masterclasses en eventueel manuscript- en projectbegeleiding.  
 • De kans om als maker woordambassadeur van de stad Oostende te zijn en mee te draaien in de culturele context van Oostende en daarbuiten (tijdens FAAR, KIEM, in De Grote Post, KAAP, het Filmfestival). Daarnaast is er ook uitwisseling met andere collectieven, zoals Watlab (Antwerpen) en de Letterzetters (Kortrijk).

 

We vragen om

 

 • gedurende acht maanden minimaal twee dagen per maand in De Letterie te werken aan een eigen project
 • maandelijks aanwezig te zijn op de intervisieavond
 • deel te nemen aan het startweekend, drie workshops en drie masterclasses
 • minimaal één opdracht voor De Letterie of een cultuurpartner van Oostende te vervullen, tegen betaling
 • een bijdrage naar keuze te leveren aan de onkosten (minimum € 50 per maand)
 • lid te worden van deAuteurs (eenmalig aandeel van €25) en De Letterie

 

Hoe stel je je kandidaat?  

 

Stuur voor 7 oktober om 12u ‘s middags je kandidatuur per e-mail naar info@deletterie.be  met de volgende onderdelen: 

 • een motivatietekst waarin je toelicht waarom je deel wil uitmaken van De Letteristen, wat je van de talent(door)ontwikkeling verwacht en waarom je woordambassadeur van Oostende wil worden. Dit in maximaal één A4 of in een video van max. twee minuten. 
 • een synopsis van het project waaraan je wil werken. Dit in maximaal 1.000 woorden of een video van max. twee minuten.
 • een kort cv met relevante ervaring en gerealiseerde producties 

 

Op 14 oktober weet je of je uitgenodigd bent om je project en je kandidatuur te komen toelichten op vrijdag 20 oktober tussen 15 en 21 uur in Oostende. Daarnaast hou je ook het startweekend van 17 tot 19 november vrij. 

 

Vragen? Stuur een mailtje naar info@deletterie.be

Opgelet: lees eerst het volledige reglement voor je je kandidatuur indient. 

Veelgestelde vragen

Moet mijn project inhoudelijk verbonden zijn met Oostende?

Neen, je eigen project is je eigen project en hoeft niets met Oostende te maken te hebben. Wel is het zo dat De Letteristen naast hun eigen werk ook gevraagd worden om woordambassadeur te zijn van de stad Oostende. Als ze aangesproken worden door een bepaald aspect van het stadsleven, kunnen ze daarmee aan de slag gaan. Er is hiervoor budget voorzien. Daarnaast kan hen ook gevraagd worden om bijvoorbeeld op te treden op FAAR, in De Grote Post enz. Zij worden dan ook vanuit die culturele organisaties betaald voor hun prestaties.

Mag ik aan verschillende projecten werken tijdens mijn deelname als Letterist?

Het is de bedoeling dat je één project meeneemt tijdens je traject als Letterist. Zo kunnen andere letteristen en begeleiders gericht feedback geven op je werk.

Mijn project is zo goed als/ net afgewerkt, kan ik daarmee Letterist worden?

Neen, het is de bedoeling om aan een project te werken tijdens je traject als Letterist. Zo kunnen andere letteristen en begeleiders gericht feedback geven op je werk. Er moet dus nog voldoende ruimte zijn voor evolutie binnen je project.

Ik ben illustrator of grafisch vormgever. Kan ik ook deelnemen?

Dat kan zeker! We verwelkomen iedereen die een project heeft binnen de disciplines podiumkunsten, letteren (schrijvers/illustratoren/vertalers), podcast, audiovisueel werk (scenaristen, regisseurs), games, onderzoek, immersieve projecten.

Wat betekent het om woordambassadeur te zijn van de Stad Oostende?

Er is budget en begeleiding voorzien om kleine zijprojecten te doen in de stad. Als je  aangesproken wordt door een bepaald aspect van het stadsleven, kunnen je daarmee aan de slag gaan. Daarnaast kan je ook gevraagd worden om bijvoorbeeld op te treden op FAAR, in De Grote Post enz. Zij worden dan ook vanuit die culturele organisaties betaald voor hun prestaties.

Ik kan niet aanwezig zijn tijdens (een deel van) het introductieweekend. Is dat een probleem?

Een stukje missen van het intro-weekend is zeker geen drama. Het gaat er vooral om dat er tijd en ruimte is voor kennismaking en afspraken maken over het collectief. Dat gaat natuurlijk niet als niet iedereen er is. Laat dit weten bij je aanmelding en dan houden we hier rekening mee.

Ik kan niet garanderen dat ik elke maand twee keer kan komen. Mag ik dan deelnemen?

Het is geen probleem als je niet elke keer aanwezig kunt zijn, maar we vragen wel een minimale aanwezigheid. Als je onderweg volledig afhaakt of weinig tot geen engagement toont, dan vragen we een schadevergoeding van €400 voor de reeds gemaakte kosten. Dit is uiteraard niet van toepassing als je uitzonderlijk eens niet aanwezig kan zijn.

Mag ik als Nederlander ook deelnemen?

Dat mag zeker. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je voldoende aanwezig kan zijn in Oostende.

Mogen wij als duo indienen?

Op zich is het geen probleem om als duo in te dienen. Het gaat om het project en om de wijze waarop je het woordambassadeursschap invult en dat kan gerust ook met twee. De maandelijkse bijdrage is wel persoonlijk en betalen jullie dus allebei.

Wat bedoelen jullie precies met "gerealiseerde producties"? Kan dit een portfolio zijn of moet dit gerealiseerd zijn bij bepaalde instituties?

We bedoelen daarmee dat je geen student bent en weldegelijk al een film hebt gemaakt, een roman of een verhalenbundel hebt gepubliceerd bij een erkende uitgever of in literaire tijdschriften of een game hebt ontwikkeld die is uitgebracht. Kortom, je moet aantonen dat je geen absolute 'beginner' bent. 

Een project van De Letterie vzw, in samenwerking met: