De Letteristen

 

De Letteristen is een schrijverscollectief van tien woordkunstenaars dat acht maanden lang neerstrijkt in het herenhuis van De Letterie, om er aan een eigen woordproject te werken, iets te maken of te creëren. Dat kan een roman zijn, maar net zo goed een filmscenario, non-fictiewerk, een theatertekst, een graphic novel, een game of een multidisciplinair werk. 

De Letteristen zijn ook de woordambassadeurs van de stad Oostende, via bijdrages in het stadsmagazine of door interactie en uitwisseling met het culturele leven in de stad. Er kan een vraag komen om bij te dragen aan literaire of andere programma’s in de cultuurhuizen, maar er is ook budget en begeleiding voor het opzetten van kleinschalige acties in de stad, op zoek naar de kleine verhalen van Oostende. De Letteristen wisselen ook ervaring uit met andere collectieven en nemen, waar mogelijk, deel aan culturele evenementen in Vlaanderen. 

 

Waarvoor is de bijdrage naar keuze?

Wij vragen aan alle Letteristen een bijdrage naar keuze (met een minimum van €50 per maand). We krijgen een subsidie voor het project, maar dit dekt slechts een fractie van de kosten. Daarom vragen wij een bijdrage aan de deelnemers om de onkosten (huur, verwarming, koffie, introductieweekend, 1 keer per maand samen eten, begeleiding voor je werk als Letterist , workshops en masterclasses,...) mee te dekken.

Moet mijn project inhoudelijk verbonden zijn met Oostende?

Neen, je eigen project is je eigen project en hoeft niets met Oostende te maken te hebben. Wel is het zo dat De Letteristen naast hun eigen werk ook gevraagd worden om woordambassadeur te zijn van de stad Oostende. Als ze aangesproken worden door een bepaald aspect van het stadsleven, kunnen ze daarmee aan de slag gaan. Er is hiervoor budget voorzien. Daarnaast kan hen ook gevraagd worden om bijvoorbeeld op te treden op FAAR, in De Grote Post enz. Zij worden dan ook vanuit die culturele organisaties betaald voor hun prestaties.

Mag ik aan verschillende projecten werken tijdens mijn deelname als Letterist?

Het is de bedoeling dat je één project meeneemt tijdens je traject als Letterist. Zo kunnen andere letteristen en begeleiders gericht feedback geven op je werk.

Mijn project is zo goed als/ net afgewerkt, kan ik daarmee Letterist worden?

Neen, het is de bedoeling om aan een project te werken tijdens je traject als Letterist. Zo kunnen andere letteristen en begeleiders gericht feedback geven op je werk. Er moet dus nog voldoende ruimte zijn voor evolutie binnen je project.

Ik ben illustrator of grafisch vormgever. Kan ik ook deelnemen?

Dat kan zeker! We verwelkomen iedereen die een project heeft binnen de disciplines podiumkunsten, letteren (schrijvers/illustratoren/vertalers), podcast, audiovisueel werk (scenaristen, regisseurs), games, onderzoek, immersieve projecten.

Wat betekent het om woordambassadeur te zijn van de Stad Oostende?

Er is budget en begeleiding voorzien om kleine zijprojecten te doen in de stad. Als je  aangesproken wordt door een bepaald aspect van het stadsleven, kunnen je daarmee aan de slag gaan. Daarnaast kan je ook gevraagd worden om bijvoorbeeld op te treden op FAAR, in De Grote Post enz. Zij worden dan ook vanuit die culturele organisaties betaald voor hun prestaties.

Ik kan niet aanwezig zijn tijdens (een deel van) het introductieweekend. Is dat een probleem?

Een stukje missen van het intro-weekend is zeker geen drama. Het gaat er vooral om dat er tijd en ruimte is voor kennismaking en afspraken maken over het collectief. Dat gaat natuurlijk niet als niet iedereen er is. Laat dit weten bij je aanmelding en dan houden we hier rekening mee.

Ik kan niet garanderen dat ik elke maand twee keer kan komen. Mag ik dan deelnemen?

Het is geen probleem als je niet elke keer aanwezig kunt zijn, maar we vragen wel een minimale aanwezigheid. Als je onderweg volledig afhaakt of weinig tot geen engagement toont, dan vragen we een schadevergoeding van €400 voor de reeds gemaakte kosten. Dit is uiteraard niet van toepassing als je uitzonderlijk eens niet aanwezig kan zijn.

Mag ik als Nederlander ook deelnemen?

Dat mag zeker. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je voldoende aanwezig kan zijn in Oostende.

Mogen wij als duo indienen?

Op zich is het geen probleem om als duo in te dienen. Het gaat om het project en om de wijze waarop je het woordambassadeursschap invult en dat kan gerust ook met twee. De maandelijkse bijdrage is wel persoonlijk en betalen jullie dus allebei.

Wat bedoelen jullie precies met "gerealiseerde producties"? Kan dit een portfolio zijn of moet dit gerealiseerd zijn bij bepaalde instituties?

We bedoelen daarmee dat je geen student bent en weldegelijk al een film hebt gemaakt, een roman of een verhalenbundel hebt gepubliceerd bij een erkende uitgever of in literaire tijdschriften of een game hebt ontwikkeld die is uitgebracht. Kortom, je moet aantonen dat je geen absolute 'beginner' bent. 

Een project van De Letterie vzw, in samenwerking met: