2 NOVEMBER: 14.00 – 22.00

Denkdag over verlies en rouw
Kintsugi met woorden

 

De Letterie & KAAP organiseren een dag waarbij filosofie, literatuur en poëzie worden benaderd als kintsugi, een Japanse kunstvorm waarbij porseleinscherven met een goud- of zilverkleurige pasta erg zichtbaar weer aan elkaar worden gelijmd. Op die manier worden de breuk en herstelling een onderdeel van de geschiedenis van een object. De breuk wordt niet verhuld, maar maakt de essentie uit van de schoonheid. 

Op deze denkdag zoeken we vanuit de schoonheid van woorden naar een beter begrip van de barsten, de breuken, het verlies en de rouw die ze beschrijven. Deze dag deelt in een beperkte groep verhalen, herinneringen, gedachten en ervaringen om ze vanuit de breuklijnen van een nieuwe betekenis te voorzien.

 

Programma:

14.00 - 14.30: Welkom en kennismaking

14.30 - 15.30: Filosofische en literaire citaten als leidraad doorheen de dag

15.30 - 17.00: “Verlies gedijt het best als het wordt vrijgelaten.”
Bladeren door verhalen over verlies - Sofie Vandamme

17.00 - 18.00: SamenLezen uit Aleksandra van Lisa Weeda

 

20.00 - 22.00: Lisa Weeda - Een gevoelig gesprek over de thema’s verlies, rouw en loslaten in haar debuutroman ‘Aleksandra’.

 

 

Lisa Weeda (1989) is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtualrealityregisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal. Aleksandra (2021) is haar debuutroman. Dans, dans, revolutie! verschijnt in 2023.

 

denkdag: VVK €35 Dagprijs €38

enkel evenement s'avonds: VVK €11 Dagprijs €14

Het aantal deelnemers aan de denkdag is beperkt omdat we in een kleine groep aan de slag gaan met woorden van verlies.